Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟ EUROBASKET.COM-ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ



Θέος: " Κανένα μέλλον για την καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα "

Ο Τρέχων πρόεδρος της ομάδας, Φώτης Θέος, ένας απλός ιδιοκτήτης περίπτερων χωρίς αρκετά χρήματα για να διοικήσει μια ομάδα , αλλά με απέραντη αγάπη . Αποφασίσαμε να συναντήσουμε τον κ.Θέο και να συζητήσουμε για τα σχέδια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και καταλήξαμε μετά απο σχεδόν δύο ώρες για την κατάσταση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα και το μέλλον της. Ο κ. Θέος απέδειξε οτι έχει πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις και τις μοιράζεται με μας , χωρίς οποιοδήποτε φόβο, δεδομένου ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης ή επενδυτής, για να μην πει την άσχημη αλήθεια για διάφορα θέματα.

" Η ένωση της Α1 και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων και των υπολοίπων: ' Αυτό το πρωτάθλημα δεν έχει κανέναν λόγο να πραγματοποιηθεί. Ο Παναθηναϊκός και το Ολυμπιακός είναι οι μόνες ομάδες που παλεύουν για το πρωτάθλημα και αυτό τις βοηθά να είναι προετοιμασμένες για τα παιχνίδια τους στην Euroleague. Αυτός είναι ο ρόλος μας στο πρωτάθλημα. Το υπόλοιπο των ομάδων είναι κάτι σαν την κατάρτιση των αντιπάλων για τους δύο γίγαντες. Η καλαθοσφαίριση έχει γίνει ένα letdown στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρωτάθλημα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτ' άλλο. Είμαστε ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, πρωτοπόροι και η ομάδα με τη μεγάλη ιστορία στον αθλητισμό. Αλλά δεν μπορούμε να υπακούσουμε όταν ο διοργανωτής της ένωσης (ΕΣΑΚΕ) μας διατάζει κάθε φορά χωρίς να δώσουμε την άποψής μας. Πρέπει επίσης να ακουστούμε όταν ζητάμε μερικά βασικά πράγματα. Οι ομάδες δεν παίρνουν ακόμη και τα χρήματα που πρέπει από τη τηλεόραση ή τον ΟΠΑΠ, αντίθετα από τις ομάδες ποδοσφαίρου που είναι πολύ καλοπληρωμένες. Η καλαθοσφαίριση δεν είναι ελκυστική στους πλούσιους ανθρώπους για να επενδύσει σε αυτή. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τίποτα από αυτήν.Ομάδες με την ιστορία μας ή σαν του Άρη, του ΠΑΟΚ και της AEK προσπαθούν να επιβιώσουν. Εάν δεν απαιτήσουμε μερικά πράγματα όλα μαζί, συμπεριλαμβανομένου και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αυτό δεν θα αλλάξει. Με άλλα λόγια, με αυτούς τους όρους, αυτό το πρωτάθλημα δεν θα βελτιωθεί ποτέ! Οι ομάδες δεν επικοινωνούν η μια με την άλλη και δεν μπορούν να απαιτήσουν κάποια προσοχή στα προβλήματά τους. Έχουμε πολλές διαφορές με άλλες ομάδες και δεν είναι δυνατό για μας να τις συναντήσουμε και να μιλήσουμε σοβαρά ώστε να επιτευχθεί μια λύση. Παραδείγματος χάριν, ο Άρης προσπάθησε να μας αποτρέψει από τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα λόγω ενός παλαιού χρέους. Φυσικά, όλοι εκείνοι που μας υποστήριξαν δεν στάθηκαν εμπόδιο και μας χορηγήθηκε τελικά η άδεια να παίξουμε. Αλλά πώς μπορούμε να μιλήσουμε με μια όμαδα που προσπάθησε να μας βλάψει. Το ποιο λυπητερό πράγμα για μας είναι ότι δεν έχουμε καμία προστασία ,όπως μερικές ομάδες στο ίδιο πρωτάθλημα. Οι δύο γίγαντες παίρνουν τη βοήθεια η καθεμιά τους, που αρχίζει από τους διαιτητές και που τελειώνει μέχρι στο ίδιο το κράτος. Ο πρόεδρος της EΣΑΚΕ φροντίζει για κάθε πρόβλημα που έχουν στον ΠΑΟΚ. Ο Άρης είχε έναν υπουργό. Πήραν το δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Αλεξάνδρειου ,ενώ είναι κρατικός, αποκλειστικά γι αυτούς και κανένας δεν είπε τίποτα για αυτό. Η AEK δεν πρέπει να συμμετέχει επειδή έχουν δικαστήρια που εκρρεμούν και τα οικονομικά τους είναι πολύ χάλια. Αλλά δεν είπαμε τίποτα.
Εάν θέλουμε να βελτιωθούν τα πράγματα πρέπει να αρχίσουμε από το υπόγειο. Η A2 ένωση είναι ημι-επαγγελματική, το οποίο είναι απαράδεκτο. Ακριβώς θεωρήστε ότι μια ομάδα σε εκείνη την κατηγορία δεν μπορεί να αλλάξει έναν ξένο παίκτη εάν τραυματιστεί. Αυτό είναι πραγματικά αστείο. Αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα και προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτός ο κανόνας είναι παράλογος και στο τέλος το επιτύχαμε. Οι ομάδες δεν έχουν κανένα εισόδημα, ούτε από τη TV, ούτε από τον ΟΠΑΠ. Πώς μπορούν να μείνουν συνεπής απέναντι στα χρέη; Όλες οι ομάδες καλαθοσφαίρισης, ακόμη και στην Α1, εκτός από το Παναθηναϊκό και το Ολυμπιακό προσπαθούν να επιζήσουν με τα χρήματα που τους δίνει το κράτος . Δεδομένου ότι οι ομάδες στην Α2 δεν παίρνουν οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος και δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να βρεθούν τα χρήματα καταδικάζονται σχεδόν για να χαθούν! Κάθε έτος πέντε ομάδες καλαθοσφαίρισης διαλύονται λόγω των χρεών. Ακόμη και εκείνοι που ανεβαίνουν κατηγορία, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να σταθούν στις προσδοκίες της Α1 και προσπαθούν να πωλήσουν τη θέση τους σε μια άλλη ομάδα με περισσότερα κεφάλαια. Ένα τέλειο παράδειγμα είναι Καβάλα. Αγόρασαν το Πανόραμα και αναρριχήθηκαν 4 κατηγορίες σε μόνο ένα έτος. Δεν μου αρέσει αυτό που θα πω αλλά η μελλοντική πιό κερδοφόρα εργασία στην καλαθοσφαίριση θα είναι ο manager που θα τακτοποιηεί την πώληση μιας ομάδας σε άλλη. Είχαμε επίσης και εμείς την ευκαιρία να αγοράσουμε το Πανόραμα αλλά επιλέξαμε να μην το κάνουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει πολύ, αλλά ο αθλητισμός θα είχε χάσει περισσότερα. Έτσι αποφασίσαμε να ανεβούμε στο παρκέ. Είμαστε ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης! Δεν επιθυμούμε να αγοράσουμε τμήματα! Επιθυμούμε να κερδίσουμε μια άνοδο ακόμα κι αν χάνουμε τη δόξα ή τα χρήματα! Έχουμε μερικούς πιστούς οπαδούς που δίνουν τα χρήματα σε αυτήν την ομάδα και απέκλεισαν αυτήν την δυνατότητα. Έπρεπε να υπακούσουμε την απόφασή τους και είμαστε υπερήφανοι εμείς που το κάναμε'

Τα πράγματα είναι πάντα απλά. Η Α2 πρέπει να γίνει επαγγελματική. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά πρέπει να συμβεί. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει τα χρήματα από τα δικαιώματα της τηλεόρασης και απο άλλες πηγές όπως ο ΟΠΑΠ. Οι ομάδες πρέπει να προσπαθήσουν να παραγάγουν νέα ταλέντα. Αυτό μπορεί μόνο να συμβεί μόνο εάν θα υπάρξει ένας κανόνας ότι μια ομάδα της Α2 πρέπει να έχει 4 παίκτες κάτω από 20 χρονών. Θα δώσει πρόσθετο κίνητρο στους νεαρούς για να έρθουν πίσω στην καλαθοσφαίριση. Τώρα οι νέοι παίκτες δεν μπορούν να βρούν μια θέση σε μια ομάδα μετά από την ηλικία των 20 και τελειώνουν τη σταδιοδρομία τους πριν από ακόμη την αρχίσουν. Η κατηγορία είναι πλήρης απο παλαίμαχους που έχουν παίξει προηγουμένως στην Α1 και την παραμένουν στην κατηγορία για να κερδίσουν λίγα περισσότερα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες δεν είναι ικανές να πωλήσουν έναν παίκτη και να έχουν ένα κέρδος. Αλλά εάν παρήγαγαν τα νέα ταλέντα και τα πουλούσαν στις μεγαλύτερες ομάδες έπειτα η καθεμία θα ήταν ευτυχής. Οι ομάδες λόγω του κέρδους που θα ελάμβαναν και οι νέοι παίκτες λόγω της ευκαιρίας θα έπρεπε να κάνουν ένα επόμενο βήμα στη σταδιοδρομία τους. Δεδομένου όπως τα πράγματα στέκονται τώρα, τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι ομάδες, αλλά και ολόκληρο τι άθλημα δεν έχουν κανένα μέλλον!

1 σχόλιο:

giannis είπε...

Μπράβο Φώτη, το μόνο που θα πρόσθετα:
να είναι όπως λες 4 παίκτες κάτω των 20 ετών και να προέρχονται απο τις Ακαδημίες. Αυτό να γίνει και στην Α1 και επίσης όριο ξένων παικτών στην Α1 τρείς (3) συνολικά κοινοτικοί και μη και στην Α2 κανέναν ξένο (ούτε κοινοτικό).