Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το ιστορικό μέχρι τον "εφιάλτη" αρχιπροδότη Τάκη

Μπρος γκρεμός και πίσω... Ρέμος. Το ευρηματικό σύνθημα των οπαδών του Ηρακλή, τυπωμένο σε φέιγ βολάν διπλής όψης, που πλημμύρισε πρόσφατα τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, περιγράφει με πέντε λέξεις και δύο φωτογραφίες τις διοικητικές περιπέτειες των τελευταίων δέκα χρόνων που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού την πλέον ιστορική ομάδα της πόλης.


Χιλιάδες φέιγ βολάν πλημμύρισαν τη Θεσσαλονίκη και περιγράφουν με πέντε λέξεις τις διοικητικές περιπέτειες των Μυτιληναίου-Ρέμου.



Ο πρώτος, ισχυρός επιχειρηματίας με μεγάλη οικονομική δυνατότητα έφερε όραμα και προοπτική στον σύλλογο, ενισχύοντάς τον με «ηχηρές» μεταγραφές για τα έως τότε δεδομένα της ομάδας. Αγωνιστικά όμως δεν ήρθαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι κερκίδες του Καυτανζογλείου δεν γέμιζαν και επήλθε απογοήτευση. Το «διαζύγιο» έφερε στο «τιμόνι» της ομάδας τον στενό συνεργάτη του επιχειρηματία, Γ. Σπανουδάκη, για τον οποίο ποτέ κανείς δεν πίστεψε πως ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης και κάτοχος των μετοχών.

Μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις, όπως οι μεταγραφές μεγάλων (σε αξία, αλλά και σε... ηλικία) ποδοσφαιριστών που δεν απέδωσαν, έφεραν διόγκωση χρεών και αδιέξοδο. Ο Δ. Χούλης, παράγοντας του Ακράτητου με ανοιχτές εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη, επιχείρησε ανεπιτυχώς να «σώσει» την ομάδα, ο Σπανουδάκης επανήλθε και μπροστά στον κίνδυνο αδιεξόδου το 2007 άρχισαν να ακούγονται δημοφιλείς Ηρακλειδείς του καλλιτεχνικού χώρου, ως ενδιαφερόμενοι να βοηθήσουν. Ανάμεσά τους οι Α. Ρέμος, Π. Τερζής και ο παρουσιαστής Γρ. Αρναούτογλου.

Η εξυγίανση
Ο πρώτος ανέλαβε τελικά τα «ηνία» της ομάδας, μαζί με μια ομάδα ισχυρών τοπικών παραγόντων (Τζήκας, Κορκόβελος, Ξανθόπουλος, Χαΐτογλου) και τον κουμπάρο του, λογιστή, Δ. Πολύκαρπο. Αναλαμβάνοντας την ομάδα, ο γνωστός τραγουδιστής, κατά κόσμον Αντώνης Πασχαλίδης, είχε βάλει ως πρώτο στόχο την εξυγίανση της ΠΑΕ. Εβαλε σε ρύθμιση τα χρέη προς την Εφορία, αφού πρώτα ο Ευ. Μυτιληναίος πλήρωσε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν το δικό του μερτικό.

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αποδεικνύεται πως το μόνο στο οποίο ήταν συνεπής η διοίκηση Ρέμου είναι η πληρωμή αυτών των μηνιαίων δόσεων», λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα συμβαίνοντα στην «κυανόλευκη» ΠΑΕ. Κατά τα άλλα, παρά την «εκτόξευση» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που σχεδόν τριπλασίαζαν τα έσοδα της ομάδας και παρά τις δυνατές χορηγίες, τα οικονομικά της πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.

Ως «κύκνειο άσμα» της παρουσίας του στην ομάδα, ο Α. Ρέμος επεφύλασσε στους φιλάθλους δύο δυσάρεστες εκπλήξεις: Εμφάνισε ως «σωτήρες» δύο επιχειρηματίες, αρχικά τον Ελβετοεβραίο Ε. Λαντάνι και στη συνέχεια τον Κύπριο Α. Παντελή. Και οι δύο πέρασαν από τη Μίκρα, έκαναν αρχηγικές εμφανίσεις και συζητήσεις, «μοίρασαν» στα λόγια εκατομμύρια, «απέλυσαν» ποδοσφαιριστές, «τακτοποίησαν» εκκρεμείς υποθέσεις, πριν αποχωρήσουν άπραγοι...

Τέλος οι αντ' αυτού
Με κατάληψη παρέλαβαν τα «κλειδιά»

Το «ρόπαλο» του ημίθεου πήραν αυτήν τη φορά οι φίλαθλοι της ομάδας. Προχώρησαν σε κατάληψη της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Ηρακλή και υποχρέωσαν τον γνωστό τραγουδιστή να αποχωρήσει, παραδίδοντάς τους τα «κλειδιά» της ομάδας. Συγκρότησαν διοίκηση Πρωτοδικείου, βγαλμένη από τα «σπλάχνα» των φιλάθλων, και με τη συμπαράσταση του κόσμου που βγήκε στους δρόμους επιχειρούν από τότε να βάλουν μια τάξη στο χάος, εξασφαλίζοντας τη παρουσία του Ηρακλή στη Superleague, αυτό δηλαδή που κερδήθηκε στο γήπεδο.

Οι εποχές του Ευάγγελου Μυτιληναίου και του Αντώνη Ρέμου διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά έχουν δύο κομβικά κοινά σημεία: την απειρία των δύο προέδρων σε θέματα διοίκησης ΠΑΕ και -κυρίως- τις λανθασμένες επιλογές συνεργατών, που διοικούσαν «αντ' αυτών».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Οφειλές που φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ

Βλέποντας την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο και μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής μιας ομάδας με 102 χρόνια ιστορίας, οι οπαδοί του Ηρακλή πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Στα τέλη Απριλίου έκαναν κατάληψη στα γραφεία της ομάδας, υποχρεώνοντας τον Ρέμο να τους παραδώσει την ΠΑΕ.

Ορισαν διοίκηση πρωτοδικείου με πρόεδρο τον Γ. Τάκη, από την «καρδιά» των φιλάθλων. Η νέα διοίκηση βρήκε οφειλές που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπολογίζονται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, σε ποδοσφαιριστές, προμηθευτές, πιστωτές... Την τελευταία στιγμή κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη, να εξασφαλίσουν φορολογική ενημερότητα, να πείσουν τους πρώην συνεργάτες - χρηματοδότες να μη διεκδικήσουν τα χρήματα που κατέβαλλαν, αλλά αυτά να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο αγώνας. Την 1η Ιουνίου, η απόρριψη του φακέλου του Ηρακλή από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ βρήκε χιλιάδες φιλάθλους στον δρόμο, σε έναν «ανένδοτο αγώνα» για τη σωτηρία της ομάδας. Ακολούθησαν καθημερινές συγκεντρώσεις, πορείες, δύο κάθοδοι και διαδηλώσεις στην Αθήνα, παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, βουλευτές και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες ασχήμιες, όπως ζημιές σε καταστήματα, στην πρόσοψη του Αθλητικού Μουσείου και -κυρίως- συνθήματα με σπρέι πάνω στο Λευκό Πύργο, ο κόσμος του Ηρακλή έδειξε πως κρατά το «ρόπαλο».

«Χωρίς αυτή τη διοίκηση πρωτοδικείου, η ομάδα ήταν 100% καταδικασμένη. Με αυτήν τη λύση, δεν βγαίνει από το αδιέξοδο, αλλά μπορεί να πορευτεί χωρίς τα προβλήματα της διοίκησης Ρέμου», λένε οι γνωρίζοντες. Ο τελευταίος υποστηρίζει πως «καταστράφηκε» οικονομικά από την ενασχόληση με τον Ηρακλή, κάτι που αμφισβητείται από τους οπαδούς, που τον έχουν κηρύξει ως persona non grata στο Καυτανζόγλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: